Klassekampen 19.05.98

Opprør mot Schnitler i Saga Opprør mot Schnitler i Saga

Den nye konserndirektøren i Saga Petroleum, Didrik Schnitler, hadde ikke vært i jobben ett døgn før han klarte å hisse opp samtlige ansatte ved å annonsere en målsetting om å sparke 200 ansatte.

Av Torgny Hasås

På allmøtene i konsernet fredag varslet den nye konserndirektøren i Saga Petroleum, Didrik Schnitler, at han ville kvitte seg med nærmere 200 ansatte. All virksomhet som ikke er direkte knyttet til oljevirksomheten skal skilles ut til leverandører utenfor konsernet. Schnitler overtok jobben torsdag kveld og under et døgn seinere hadde han nesten samtlige Saga-ansatte på nakken.

Saga-kulturen
Saga Petroleum har vært ledet av Asbjørn Larsen siden starten i 1972, men på generalforsamlingen torsdag 15. mai overtok tidligere direktør i Kværner og president i NHO, Didrik Schnitler. Så lenge Larsen har vært sjef i konsernet har det ikke forekommet en eneste aksjon. Men i dag vil de ansatte møte Schnitler med paroler og appeller når han kommer til møte i bedriftsutvalget, der spørsmålet om utskilling skal behandles.

Hovedtillitsvalgt for Norsk olje- og petrokjemisk fagforbund (Nopef) i Saga, Espen Løken, sier til Klassekampen, at hvis noen for en uke siden hadde sagt at de ansatte skulle demonstrere mot egen ledelse, ville han ikke trodd det var mulig. Nopef og sivilingeniørene i bedriften skal arrangere demonstrasjonen. De får også støtte av Offshoreansattes fellessammenslutning (OFS).

Løken er sint fordi spørsmålet om utskilling ikke har vært diskutert med de ansatte eller tillitsvalgte på forhånd. Etter at Schnitler først har bestemt målet og resultatet skal de ansatte få lov til å samarbeide om hvordan utskillingen skal foregå.

– Hvorfor reagerer du sånn på dette forslaget?

– Dette er en kynisk måte å behandle mennesker på. Dette er folk som har brukt mye av livet sitt i Saga og som nå bare skyves over i andre firmaer, sier Løken.

Han viser til at hovedavtalen gir de som blir sagt opp i Saga rett til å arbeide i bedriften som får kontrakten. Det er økonomi, it-avdelingen, interne kontorfunksjoner, sjåfører og lignende som blir skilt ut. Mange av de som blir sagt opp er kvinner i 50-årene.

Rein ideologi
– Utskillingsforslaget er rein ideologi. Det er ingen penger å tjene på dette. Ledelsen sier selv at det ikke er penger å tjene på å skille ut it-avdelingen. Vi mener at det heller ikke er noe særlig å tjene på å skille ut økonomiavdelingen. Det er også en fare for at kvaliteten på tjenestene blir dårligere, sier Løken.

På allmøtet fredag tok Løken ordet etter Schnitler, og protesterte mot forslaget. Han oppfattet ledelsens utspill som et signal om et tøffere klima, og en kulturendring som ikke er egnet til å styrke selskapet overfor de utfordringer det står foran.

I en pressemelding fra Nopef sentralt sier forbundet at de gir de ansatte i Saga full støtte i kampen for å bevare arbeidsplassene. Forbundet vil engasjere seg tungt i saken framover. De reagerer spesielt på Schnitlers framgangsmåte.

– Arbeidslivet har bestemte regler for hvordan slike spørsmål skal behandles, nemlig i tett samarbeide mellom bedriften og de ansatte; derfor har vi ingen forståelse for soloutspill som dette, sier førstesekretær i Nopef Øivind Gregersen.

Det var ikke mulig å få noen kommentar fra konsernledelsen i Saga til spørsmålet i går.