STIM hovedside

LabourStart

 

Medlemsoversikt

Styremedlemmer

Statutter

STIM-kontakt

Adresseendringer

Bakgrunnen for STIM

Nopef i Saga

STM

Tennebøgjengen

 

Av Espen Løken, 10.5.2001

Jeg lovte i siste artikkel å komme med et konkret eksempel på nettverksbygging. Det skal jeg gjøre nå. Massemedia - aviser, TV osv - er fulle av stoff om Orderudsaker, Big Brother, Røkkes nye båter, hvordan bli rikere osv osv. Selv om de fleste av oss jobber og over halvparten av den norske befolkningen er fagorganisert, er det forsvinnende lite stoff om saker som er viktige for oss som arbeidstakere og hva fagorganisasjonene driver med. I hvert fall er det lite vi i Norge vet om fagbevegelsens aktiviteter i andre land, og omvendt. Kanskje det er en liten notis hvis det er en streik som kan ha konsekvens for noen nordmenn. Dette har mange irritert seg over og noen gjort noe med.

For tre år siden startet oppbyggingen av LabourStart. Idéen var å knytte til seg korrespondenter over hele verden som skulle skrive eller gjøre oppmerksom på elektronisk tilgjengelige avisartikler etc om aksjoner, streiker og viktige saker som fagorganiserte gjorde over hele verden - fra USA til Bangla Desh, Fra Sør-Afrika til Brasil. I løpet av de tre årene har dette korrespondentnettet vokst til over 100 idealister som jevnlig sender inn meldinger til en sentral database hvor stoffet er gjort tilgjengelig for alle. Nettstedet har nå flere tusen daglige brukere.

Til januar i år var alle artiklene bare engelskspråklige, noe som begrenset potensialet av brukere og som også ga slagside mhp hvilke land som ble dekket. USA og UK var for eksempel overrepresentert. De siste månedene er det derfor bygd opp egne versjoner for andre språk. Først ute var nederlandsk og norsk (!), men etter hvert også blant annet spansk, fransk, portugisisk og esperanto. Flere språk står klare.

Norsk LabourStart er en av de med grundigst dekning. Den ble satt i gang 1.februar og drives i regi av forskningsstiftelsen Fafo. Den gjør tilgjengelig artikler fra norske aviser og andre medier som er publisert på nettet. I tillegg til å liste opp alle fagbevegelsesnyheter daglig og ha dem søkbare, tilbys også fagforeninger gratis et script som gjør at de automatisk får hentet inn de siste nyhetene fra Norsk LabourStart til sine hjemmesider. Denne tjenesten er allerede tatt i bruk av over 40 norske forbund og fagforeninger, og tallet vokser hele tida. I tillegg drives kampanjer - for eksempel foregår det nå en mot barnearbeid.

LabourStart - se http://www.labourstart.org/
Norsk LabourStart - se http://www.labourstart.org/no/