Der Erlkönig

Anne Sofie von Otter synger denne balladen med dramatisk innlevelse i dette klippet fra youtube – og dirigenten elsker det

 

Wer reitet so spät durch Nacht und Wind?
Es ist der Vater mit seinem Kind;
Er hat den Knaben wohl in dem Arm,
Er faßt ihn sicher, er hält ihn warm.

«Mein Sohn, was birgst du so bang dein Gesicht?»
«Siehst, Vater, du den Erlkönig nicht?
Den Erlenkönig mit Kron und Schweif?»
«Mein Sohn, es ist ein Nebelstreif.»

«Du liebes Kind, komm, geh mit mir!
Gar schöne Spiele spiel’ ich mit dir;
Manch’ bunte Blumen sind an dem Strand,
Meine Mutter hat manch gülden Gewand.»

Her er klippet

«Mein Vater, mein Vater, und hörest du nicht,
Was Erlenkönig mir leise verspricht?»
«Sei ruhig, bleibe ruhig, mein Kind;
In dürren Blättern säuselt der Wind.»

«Willst, feiner Knabe, du mit mir gehn?
Meine Töchter sollen dich warten schön;
Meine Töchter führen den nächtlichen Reihn,
Und wiegen und tanzen und singen dich ein.»

«Mein Vater, mein Vater, und siehst du nicht dort
Erlkönigs Töchter am düstern Ort?»
«Mein Sohn, mein Sohn, ich seh es genau:
Es scheinen die alten Weiden so grau.»

«Ich liebe dich, mich reizt deine schöne Gestalt;
Und bist du nicht willig, so brauch ich Gewalt.»
«Mein Vater, mein Vater, jetzt faßt er mich an!
Erlkönig hat mir ein Leids getan!»

Dem Vater grauset’s, er reitet geschwind,
Er hält in Armen das ächzende Kind,
Erreicht den Hof mit Müh’ und Not;
In seinen Armen das Kind war tot.

 

Pushwagner – Haugesund filmfestival 2011

Tordenen druknet de høye ropene fra publikum som applauderte ham nedover bakken mot det store monumentale plastifiserte fargerike bildet av stresskoffertbærende virkelighetsfraværende tomblikkede menn med hatt, og en og annen kvinne kunne nok også ha funnet plass.
Han virket urolig. Stresset. Mediaoppbudet var gedigent, og kameraene klikket og surret, mens han ble beroliget med at dette var jo et sant gjenferd fra tidligere tider, eller tider som skal komme.
Han tødde opp, oppdaget en vakker journalist midt i bakken, gikk opp til henne og falt ned på asfalten for å kysse skoene hennes.
Vi lo. Vi smilte. Vi funderte. Vi sto fast fundamentert.
Over oss lente VG-journalisten seg ut, og fra oven fotograferte han landskapet under seg. Som et overvåkningskamera styrt av tabloidpressen. Som presser blod av stein flere ganger daglig, mens skipet synker og stormen uler.

To regissører, en kunstner. Eller en regissør og to kunstnere som med bred pensel sprer Pushwagners kunst utover lerretet. Ville ikke unnvært det. Ville bare ha vært mere med.

Senere, pressekonferanse, seanse med en som lever, lever sitt eget liv, lever godt nå, ikke som før, blir ikke lurt, blir bare sett og respektert og likt. Svarer lurt på spørsmål, parerer og observerer og tegner og maler mens han sitter og sanser.

Sparket han hatten av i et hallingkast? Breaket han på scenen? Før filmen ble vist for publikum, for oss som ser mennesket bak solbrillene. Vi koste oss. Han koste seg. Liker å være i rampelyset. Som en Charlie Chaplin.

 

 

Her er et bilde av Pushwagner som signerer det store bildet han donerte til Filmfestivalen i 2011. Han var virkelig gira under avdukingen og senere under visningen av filmen om seg selv. Regn og vann veltet ned i bøtter og spann.

 

 

Film – Skyfall

Meget severdig action-film, med Daniel Craig som (gode, gamle) agent 007 – og det for 3. gang på rad. Len dere tilbake i kinosetet, IKKE spis knaskende godteri for det kan gå utover kinoopplevelsen til de andre i kinosalen. Filmen varer i 2.5 timer, og er ikke kjedelig i noen deler av den tiden.

Javier Bardem er skurken denne gangen, og han spiller en ganske syk rollefigur. Grusom, men det på grunn av svik fra ledelsen i MI6 (M).

Det er forøvrig stor forskjell i action-scenene fra de tidligste Bond-filmene og denne. Disse scenene har mer og mer glidd over i Batman-/Spiderman-genren, ja alle disse nye action-filmene har himmelen full av spesialeffekter og dataanimerte usannsynligheter, men det funker som underholdning. Det blir litt tegneserie over det. Og det er vel ikke helt dumt.

Gå og se den!

 

Film i går – Uskyld

Mange ganske ekle scener i denne filmen. I ettertid føler jeg ikke akkurat at det er min type film. Det var håndholdt kamera i stor utstrekning – det gjør kanskje ikke noe, tenker du, men det gjør ikke filmen bedre etter min mening om man bruker slikt filmatisk håndarbeid.

Maria Bonnevie var nydelig i filmen, og spilte rollen sin veldig godt. Det samme gjorde Kristoffer Joner (som alltid), og også den tredje hovedpersonen, David Dencik.

 

Hva handler den om? Et mørkt, dystert, bakteppe til et trekantforhold som starter i ung alder, mellom karakteren til Bonnevie, Joner og Dencik. Forholdet får følger for brødrenes relasjon i negativ retning. Bringer fram ondskap og sorg.

 

 

 

Snø. Det snør – det regner – det er slaps – det er kjipt..

Ja, for hvis det skal være snø, så skal den være tørr og fin og klar til å gå på ski på. 2 minusgrader litt i høyden, gode spor, sol og glitter over snødekte flater. Jepp, da kan vinteren også være god. Men slaps, hvem ønsker vel det? Kun når varmen slår i mot en om våren, når snøen skal vekk, kan slaps være til å leve med..